Параклис Свети Мина и Народно читалище Петко Рачов Славейков.

Параклис Свети Мина и Народно читалище Петко Рачов Славейков.

Изглед към параклис Свети Мина и базар Владиславово.

Изглед към параклис Свети Мина и базар Владиславово.

Изглед към булевард Константин и Фружин.

Изглед към булевард Константин и Фружин.

Параклис Свети Мина от блок 308.

Параклис Свети Мина от блок 308.

 

Забележителности

Парк-музей “Владислав Варненчик”

 

 

Парк-музей на бойната дружба – 1444г. „Владислав Варненчик“

Намира се на полесражението от 10.11.1444 г., където за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело. Неговият мавзолей е построен през 1935 г. в тракийска могила от IV-III в. пр. Хр. Тук може да видите каменно копие на саркофага на загиналия край Варна 20-годишен крал, изработено от двама български майстори-каменоделци.

В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. Във витрините са подредени оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле (шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др.)

Музеят е открит през 1964 г. в чест на 520-та годишнина от битката при Варна между християнските войски на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и османските войски, командвани от султан Мурад ІІ. През същата година е издигнат паметник на трансилванския войвода Янош Хуняди – главнокомандващ армията на крал Владислав.

През 2004 г. музеят и експозицията са изцяло модернизирани. Тук се намира единствената в страната постоянна изложба, посветена на председателя на Управителния съвет на комитета за изграждане на мавзолея – полковник Петър Димков. Неговото семейство е дарило лични вещи, снимки, отличия и документи за живота и дейността на „космическия българин”, както днес наричаме Лечителя.

Музейният парк с площ от около 30 декара е залесен с уникална растителност и предразполага за чудесен краткотраен отдих. Негов създател е чешкия архитект Антон Новак, който е и автор на проекта за ландшафтното оформление на Морската градина.

Работно време на експозицията:

от 9:30 до 17:30 часа

Почивни дни:

От април до октомври – понеделник

От ноември до март – неделя и понеделник

Продажбата на билети се прекратява в 17.00 часа.

При централния вход на парка, в мавзолея и в музейната сграда има осигурени подходи за инвалиди и асансьорни платформи за посетители на инвалидни колички.

Парк-музей „Владислав Варненчик” е филиал на Националния военноисторически музей – София.

Налични книжки описващи подробно експозицията на унгарски, полски и немски. Експозицията е описана на български език

!